روغن توربین چیست؟

روان کاری از دسته روغن های گردشی می باشد که دارای خواص شیمیایی و فیزیکی ویژه ای برای انجام وظایف مورد نظر است.



از مهمترین ویژگی های روغن توربین عبارتند از :

1-جلوگیری از ایجاد حالت کف مانند

2-جلوگیری از خوردگی و سایش های ایجاد شونده

3-جلوگیری از اکسیداسیون

4-امکان جداپذیری هوا و آب از روغن

5-تحمل فشار و دمای بالا

از اسپری روغن توربین برای چه مواردی استفاده می شود؟

دندانپزشکان از ابزارآلاتی همچون هند پس، ایرموتور، انگل و توربین استفاده می‌کنند. لازم است برای افزایش کارایی و طول عمر دستگاه‌های اینسترومنت از اسپری روغن توربین استفاده کنند.

استفاده از این نوع روانکار به‌شکل اسپری روغن توربین تنها راه بالابردن عمر دستگاه و کاهش هزینه‌های تعمیر است. در این ابزارهای نمی‌توان به‌طور مستقیم از روغن استفاده کنیم پس به ناچار بهترین راه همان اسپری روغن است که در صنعت دندانپزشکی بسیار کاربرد دارد. توجه داشته باشید استفاده از اسپری کم کیفیت یا تقلبی باعث کوتاه شدن عمر اینسترومنت‌ها می‌شود.

چه نیازی به اسپری کردن توربین دندانپزشکی است ؟

بعد از کار با توربین های دندانپزشکی مقداری از آئروسل ها که متشکل از خون، بزاق، مینای ساییده شده و قطعات مغز دندان میباشند وارد سر توربین میشود و باعث بروز آلودگی میشود برای تمیز نگه داشتن توربین های خود باید بعد از هربار کار، آنها را اسپری نمایید تا هم عاری از آلودگی شوند و هم عمر هندپیس های خود را افزایش دهید .

 نکته هم لازم به ذکر هست اسپری کردن توربین ها و تمیز کردن آنها یکی از مهمترین مسائل کنترل عفونت میباشد .

اجزای تشکیل دهنده اسپری روغن:

 1-قوطي آلومينيوم : قوطي آلومينيوم به علت اينكه يك تيكه ميباشد 2- لاك اپكسي فنل که احتمال انفجار , سوراخ شدن و پس رفتن گاز يا روغن اسپري در آن  به صفر ميباشد3-روغن  پایه قابل اسپری به میزان 96درصد4-مواد افزودنی ویژه به میزان 4درصد5-سری اسپری

انواع روغن های پایه توربین

روغن توربین در گریدهای مختلف زیر تولید و به بازار ارائه می شود و هر کدام از این گرید ها با توجه به ویژگی هایی که دارند در بخش های مختلف مورد استفاده قرار می گیرند.

  • EKSIR TU-32
  • EKSIR TU-46
  • EKSIR TU-68
  • EKSIR TU-100
  • EKSIR TU-15

وظایف روغن توربین:

1-جلوگیری از زنگ زدگی قطعات

2-انتقال حرارت و خنک کاری قطعات

3-روانکاری قطعات

یک روغن توربین خوب چه ویژگی هایی باید داشته باشد؟

این روغن طبق استاندارد ASTM D445 با گرید 68 دارای ویسکوزیته 68 در دمای 40 درجه سانتی گراد و ویسکوزیته 8.8 در دمای 100 درجه سانتی گراد می باشد.

معمولاً روغن‌های توربین تحت شرایط دما و فشار زیاد کار  قرار می‌گیرند. برای اینکه این روانکار بتواند عملکرد مداوم توربین را تحت تأثیر خود قرار دهد باید چند خاصیت و ویژگی مهم داشته باشد:

1-داشتن ویسکوزیته مناسب

با توجه به نوع توربین اینکه توربین بزرگ باشد یا کوچک، ازنوع توربین‌های دریایی با گیربکس دنده ای باشد، نوع ویسکوزیته روغن متفاوت خواهد بود.

2-قابلیت جداسازی آب از روغن

از جمله مشکلات توربین که موجب تخریب آن می‌شود، تشکیل امولسیون آب در روغن است. به‌دلایل مختلفی همچون نشتی یا چگالش باید روانکار سریع قدرت جداسازی آب را از خود داشته باشد.

3- جلوگیری از خوردگی

روانکار باید مانع از واکنش شیمیایی که به‌دلیل اکسیداسیون در روغن به‌وجود می‌آید شود که برای بعضی از فلزات خاص خورنده است.

4-جلوگیری از زنگ زدگی

زنگ زدگی واکنشی است که به‌دلیل وجود آب و هوا روی فلز یا فولاد ایجاد می‌شود. روانکار باید مانع از ایجاد چنین واکنش‌هایی در توربین شود. روغن باید قابلیت جداسازی هوا از روغن داشته و مانع از تشکیل امولسیون‌های روغن و هوا شود.

5-پایداری در ذخیره سازی طولانی مدت

روغن توربین باید عمر طولانی داشته باشد و در طولانی مدت خواص و ویژگی‌های خود را حفظ کند.

برای اینکه روغن توربین ویژگی و خواص گفته شده را داشته باشد، باید از روغن پایه مناسب و مواد افزودنی ویژه در آن استفاده شود. روغن پایه بخش عمده‌ای از ویژگی‌های این نوع روانکار بر عهده دارد که مواد افزودنی تقویت کننده آن خواهد بود. در ترکیب روغن توربین از حداکثر 4 درصد مواد افزودنی استفاده می‌شود.

دلایل اصلی تخریب روغن توربین

1-اکسیداسیون

تمام روغن ها هنگام قرار گرفتن در معرض اکسیژن موجود در جو، در هنگام کار اکسید می شوند. و اکسیداسیون به مخزن محدود نمی شود زیرا هوا در روغن حل می شود. با افزایش درجه حرارت موجود در توربین ها، افزایش سرعت جریان و زمان کوتاه تر بودن مخزن، اکسیژن و روغن فرصت بیشتری برای تعامل دارند.

2-تخریب حرارتی

روغن می تواند در معرض دمای یک توربین قرار گیرد که باعث تغییر شیمیایی روغن پایه و مولکول های افزودنی می شود. نتیجه این واکنش تشکیل موادی است که به راحتی در روغن حل نمی شوند. سپس مواد در سیستم روغن رسوب می کنند و باعث رسوب و در برخی موارد خرابی تجهیزات می شوند.

3-آلودگی

روغن های توربین در معرض آلودگی های مختلفی مانند آب (به ویژه در توربین های بخار)، گرد و غبار و سایر مواد ورودی مانند مواد شیمیایی که شستشو می دهند. در حالی که هیچ یک از این ها نتیجه مستقیم تخریب روغن نیستند، اما اغلب به سایر موارد تخریب کمک می کنند. استفاده از فلزات، مانند آهن مس و سرب، واکنش اکسیداسیون را کاتالیز می کند. آب (به خصوص آب تصفیه شده از نظر شیمیایی) می تواند تأثیرات بسیار نامطلوبی بر روی توانایی پاشش کف و جدا شدن از آب داشته باشد.

4-کم شدن مواد افزودنی

مواد افزودنی ضد اکسیدان هنگام انجام عملکرد خود مصرف می شوند. ضد عفونی کننده ها به ریختن آب در روغن کمک می کنند، اما اگر در معرض آلودگی زیاد آب قرار بگیرند، می توان دستگاه های پاک کننده آب را از بین برد.

اصول روغن کاری توربین:

  • روغن‌كاري مي‌بايست قبل و بعد از اتوکلاو انجام شود.
  • جهت استریل نمودن، می بایست از اتوکلاو استفاده شود. برای این کار ابتدا آنگل یا هندپیس مستقیم را روغن کاری و سپس داخل بسته استریل قرار داده و در نهایت داخل اتوکلاو قرار دهید.
  • از وارد آمدن هرگونه ضربه (زمین خوردگی) به هد آنگل و یا هندپیس مستقیم جلوگیری شود. دفرمگی هد ناشی از ضربه، موجب اختلال در عملکرد وسیله می گردد.
  • هرگز از فرزهای مستهلک و تاب دار استفاده نگردد.
  • در صورت مشاهده لقی در قسمت کارتریج آنگل، بلبرینگ های آن می بایست تعویض گردد. در غیر این صورت موجب آسیب به کارتریج و اکسل آنگل می گردد.
  • فشار هوای یونیت می بایست روی عدد ۳ الی ۳٫۵ bar تنظیم گردد. فشار هوای پایین تر، موجب عدم عملکرد مطلوب ایرموتور می گردد.
  • ایرموتور می بایست قبل و بعد از اتوکلاو روغن کاری شود. این کار باید از قسمت لوله هوای راه انداز و همچنین جلوی ایرموتور انجام شود.
  • جهت استریل نمودن ایرموتور می بایست از اتوکلاو استفاده شود. برای این کار ابتدا ایرموتور را روغن کاری و سپس داخل بسته استریل قرار داده و در نهایت داخل اتوکلاو قرار دهید.
  • آنگل و هندپیس را می‌بایست به طور کامل و صحیح روی ایرموتور جایگذاری نمود، در غیر این‌صورت موجب آسیب دیدن خار ایرموتور می‌گردد.
  • بعد از اتوکلاو حتما از اسپری روغن دندانپزشکی استفاده کنید:
    افزایش اصطکاک بین بلبرینگ ها به مرور زمان باعث بزرگ شدن فواصل بین آن ها می‌شود و اگر به موقع روغن کاری نشوند، قطعاً می‌شکنند.
    استفاده از اسپری روغن دندانپزشکی پس از اتوکلاو کردن اینسترومنت ها می تواند، اصطکاک بین بلبرینگ ها را در حد مطلوب نگه دارد و از شکسته شدن آن ها جلوگیری کند.
  • نازل اسپری روغن

خلاصه مقاله

روغن توربین یک روغن با کیفیت بسیار بالا و ضد زنگ و اکسیداسیون است که برای استفاده در توربین‌های صنعتی، کمپرسورهای هوای دوار و بسیاری از کاربردهای صنعتی دیگر توسعه یافته است. روغن توربین برای محافظت در برابر تشکیل لجن و لاک ساخته شده است تا عمر طولانی را ارائه دهد. یک روغن توربین خوب باید ویژگی هایی از جمله داشتن ویسکوزیته مناسب، قابلیت جداسازی آب از روغن، جلوگیری از خوردگی و زنگ زدگی، پایداری در ذخیره سازی طولانی مدت و استفاده از روغن پایه مناسب و مواد افزودنی ویژه داشته باشد.

– تخریب روغن توربین به دلیل اکسیداسیون، تخریب حرارتی، آلودگی و کم شدن مواد افزودنی رخ می‌دهد.
– تست و آنالیز روغن توربین به طور منظم باید انجام شود تا تخریب روغن را کنترل کرده و از خرابی تجهیزات جلوگیری کرد.
– استفاده از اسپری روغن توربین در صنعت دندانپزشکی باعث بالابردن عمر دستگاه‌ها و کاهش هزینه‌های تعمیر می‌شود.