بیمار در طول درمان ارتودنسی چه مراحلی را طی می کند؟


مراحل درمان ارتودنسی ثابت دندان از ابتدا تا انتها

۱. انجام کلیه درمانهای ضروری شامل: جرمگیری و ترمیم و عصب کشی و هرگونه درمان لازم به تشخصی متخصص ارتودنسی ،تا تمیز کردن دندان ها و استفاده از چسب مخصوص(کامپوزیت ارتودنسی) (نخستین گام از مراحل ارتودنسی دندان)

هرگونه پلاک یا جرم دندانی انجام می شود تا چسب و براکت ها به بهترین شکل به دندان ها بچسبند.

براکت ارتودنسی:

براکت ارتودنسی دستگاه کوچکی است که به دندان ها چسپانده می شوند تا سیم استیل یا سیم نی تی NITI ارتودنسی را خود نگه دارد.

انواع براکت ارتودنسی:


 براکت های ارتودنسی از مواد مختلفی مانند فلزات مختلف مثل استیل ضد زنگ و یا طلا و نقره، سرامیک و پلاستیک ساخته می شوند. در میان این گزینه ها، براکت هایی که از استیل ضد زنگ ساخته شده اند به دلیل اقتصادی بودن قیمت و کارایی، بیشترین استفاده را دارند. با این حال، براکت های سرامیکی به دلیل زیبایی بیشتر، محبوبیت بیشتری دارند. 

خرید براکت ارتودنسی


برای خرید انواع براکت ارتودنسی مانند براکت دندان6و براکت امرالد و براکت سلف لیگیت و براکت لینگوال ارتودنسی میتوانید دسته بندی ارتودنسی را از محصولات انتخاب و محصول مورد نظر خویش را انتخاب نمایید.

قیمت براکت ارتودنسی:

برای آگاهی از تغییرات قیمت روز براکت ارتودنسی از سایت اینترنتی دندامین بازدید ویا با شماره 099069967111تماس حاصل فرمایید.

۲. چسباندن براکت های ارتودنسی و رد کردن سیم استیل و یا سیم نی تی ارتودنسی از بین آن ها به تشخیص متخصص ارتودنسی

 در مرحله دوم متخصص ارتودنسی براکت های ارتودنسی ارتودنسی را با استفاده از کامپوزیت ارتودنسی به دندان ها می چسباند.  براکت های اتودنسی ، مهمترین نقش در حرکت دندان ها را دارند. پس از چسباندن براکت های ارتودنسی ، سیم هایNITI ارتودنسی  که به آن ها متصل می شود، باعث حرکت دندان ها به موقعیت مد نظر متخصص ارتودنسی می شود.

در زمانیکه بنا به تشخیص متخصص ارتودنسی  نیاز به اعمال نیروی بیشتری به دندانها باشد، الاستیک های ارتودنسی  به براکت ها متصل می شوند.

قلاب الاستیک ارتودنسی:

از این قلاب برای جایگذاری الاستیک های خارج شده یا تنظیم الاستیک ها در منزل استفاده می شود.

۳. تنظیم سیم های ارتودنسی و براکت ارتودنسی

یکی از مهمترین بخش در طول درمان  ارتودنسی دندان، انجام تنظیم دوره ای سیم ارتودنسی و براکت های ارتودنسی است. این تنظیمات به طور معمول سه تا چهار هفته یک بار توسط متخصص ارتودنسی انجام می شود. در هر جلسه، متخصص سیم های استیل یا نی تی ارتودنسی  و براکت ها را بررسی و تنظیم می کند تا دندان ها به درستی در مسیر مناسب منطبق با طرح درمان به حرکت خود ادامه دهند.

۴. برداشتن دستگاهای ارتودنسی شامل براکتهای ارتودنسی و بندهای ارتودنسی و سیم های ارتودنسی

هنگامی که دوره درمان ارتودنسی به اتمام رسید و دندان ها به موقعیت صحیح  خود رسیده باشند، براکتها و سیم های ارتودنسی  باید توسط متخصص ارتودنسی برداشته شوند.  برداشتن براکت های ارتودنسی و سیم های ارتودنسی باتوجه به  شرایط بیمار و نوع ناهنجاری فکی و دندانی، ممکن است بین شش ماه تا سه سال به طول بیانجامد. برداشتن براکتهای ارتودنسی نشانه پایان مراحل اصلی درمان ارتودنسی است، اما به معنی پایان کامل درمان نیست و آخرین مرحله  که حفظ دندانها در موقعیت صحیح می باشد همچنان ادامه دارد.

۵ . استفاده از ریتینر ارتودنسی


آخرین مرحله  از مراحل درمان ارتودنسی دندان ،استفاده از ریتینرها است. ریتینر یک از دستگاهای ارتودنسی است که به بیمار کمک می کند تا دندان های اصلاح شده خود را در موقعیت جدید حفظ نماید. این دستگاه ارتودنسی مانع از بازگشت دندان ها به موقعیت قبلی خود میشود. و نقش مهمی در حفظ نتیجه درمان ارتودنسی میشود.

بیمار باید تا چه زمانی از ریتینر ارتودنسی استفاده نماید؟

معمولا تا یک سال استفاده از ریتینر ارتودنسی توصیه میشود.شش ماه به صورت دائم و شش ماه در شب

 معمولاً بیماران باید برای مدت زمان مشخص از ریتینر استفاده کنند تا دندان ها تثبیت شوند. مدت زمان استفاده از ریتینر بسته به وضعیت هر بیمار متفاوت است.


6.  اقدامات و مراقبتهای مهم پس از نصب براکت ارتودنسی


مهمترین اقداماتی که بیمار بعد از گذاشتن براکت ارتودنسی برای حصول نتیجه بهتر باید رعایت کند به شرح زیر است.

اگر دهان و لب شما در اثر برخورد با دستگاهای ارتودنسی دچار خراشیدگی یا زخم شد میتوانید دستگاه مورد نظر را با موم ارتودنسی بپوشانید.اگر بعد از سه الی چهار روز بهتر نشد باید حتما به متخصص ارتودنسی مراجعه نمایید.


  • استفاده از دهانشویه و مسواک‌ مخصوص ارتودنسی
  • نظافت دندان‌ها پس از هر وعده غذایی
  • خودداری از مصرف غذاهای شیرین و چسبناک و سفت
  • استفاده از نخ دندان مخصوص ارتودنسی
  • نظافت و مراقبت از ارتودنسی‌های متحرک پس از خارج کردن آن‌ها از دهان
  • استفاده از مسکن‌های تجویز شده توسط متخصص ارتودنسی در زمان احساس درد و ناراحتی
  • استفاده از غذهای  نرم و مناسب در طول درمان

تهیه و تنظیم:دکتر محمد رضا سلامی(جراح و دندانپزشک)