واحد اندازه گیری فشار خون چیست؟

واحد اندازه‌گیری فشار خون میلی‌متر جیوه (mmHg) است .

انواع فشار خون کدامند؟

  • سیستولیک (عدد بالاتر یا اولین عدد): مربوط به زمانی است که قلب می‌تپد و خون را به داخل شریان‌ها می‌فرستد.
  • دیاستولیک (عدد پایین‌تر یا دومین عدد): فشار داخل شریان‌ها را در زمان استراحت قلب (بین ۲ تپش) نشان می‌دهد.

 فشار خون غیر نرمال چیست؟

معمولا هر فشار خونی که بیشتر و یا کمتر از  حد نرمال (۱۲۰/۸۰ میلی‌متر جیوه) باشد غیر نرمال است.بعد از اندازه‌گیری فشار خون با دستگاه فشار سنج، کادر درمان نتیجه حاصل را با جدول زیر  مقایسه و وضعیت فشار خون شما را مشخص می‌کند.

طبقه‌بندی فشار خونسیستولیک (mmHg)دیاستولیک (mmHg)
طبیعیکمتر از ۱۲۰کمتر از ۸۰
فشار خون افزایش یافته۱۲۰ تا ۱۲۹کمتر از ۸۰
مرحله اول پرفشاری خون۱۳۰ تا ۱۳۹۸۰ تا ۸۹
مرحله دوم پرفشاری خون۱۴۰ یا بالاتر۹۰ یا بالاتر
بحران پرفشاری خونبالاتر از ۱۸۰بالاتر از ۱۲۰
افت فشار خونکمتر از ۹۰کمتر از ۶۰

نشانه های  بالا بودن فشار خون چیست؟

پرفشاری خون در ابتدا هیچ نشانه مشخصی ندارد و به همین دلیل به آن «قاتل خاموش» می‌گویند. علاوه بر این بیمار مبتلا به فشار خون معمولا تا زمان حاد شدن بیماری از آن مطلع نخواهد شد.در صورت عدم درمان یا کنترل، فشار خون بالا می تواند منجر به عوارض شدیدی مانند بیماری قلبی، سکته مغزی، آسیب کلیه و از دست دادن بینایی فرد مبتلا شود.

عوامل موثر بر  پرفشاری خون کدامند؟

به طور کلی اگر فردی فاکتور های زیر را داشته باشد در معرض خطر پرفشاری خون است:

  • دیابت/قند خون
  • اضافه وزن/BMIبالا
  • کلسترول بالا/چربی خونLDL, HDL
  • سیگار کشیدن
  • سن بالای ۶۰ سال
  • سبک زندگی کم‌تحرک یا بی تحرک
  • مصرف مواد غذایی شور و فراوری شده و تراریخته دارای 
  • مصرف قرص‌های ضدبارداری
  • سابقه خانوادگی پرفشاری خون یا بیماری قلبی                                                                                                                 
  • چرا دندان‌پزشک فشار خون را اندازه‌ می‌گیرد؟
    فشار خون بیماران هنگام مراجعه به مطب یا کلینیک دندان‌پزشکی ممکن است در اثر درد یا اضطراب تا حدی بالا رود و اگر فرد دارای بیماری خاصی یا زمینه ای و یا سابقه فشار خون یا بیماری قلبی باشد، این امر ممکن است منجر به آسیب‌ رساندن به بیمار شود. از این رو، دندانپزشکان باید حتما در خصوص وضعیت سلامت بیمار و داروهای مصرفی و سابقه درمانی وی اطلاعات کسب نمایند. به همین دلیل، یکی از کارهایی که هر دندان‌پزشک برای پی بردن به وضعیت سلامت و پبشینه بیماری و درمانی وی انجام می‌دهد، گرفتن فشار خون بیمار برای بررسی از جمله ضربان قلب و فشار خون وی است.
  • تاثیر فشار خون بر سلامت دهان و دندان
    در حالی که فشار خون بالا در درجه اول بر سلامت قلب و عروق تأثیر می گذارد، پیامدهایی برای سلامت دهان نیز دارد. چندین مطالعه ارتباط بین فشار خون بالا و شرایط مختلف دهان را نشان داده اند، از جمله:

    • بیماری لثه (پریودنتیت)
    • خشکی دهان (زروستومیا)
    • ضایعات دهان
  • بیماری لثه (پریودنتیت)
    فشار خون بالا با افزایش خطر ابتلا به پریودنتیت، یک بیماری التهابی مزمن که بر بافت های نگهدارنده دندان ها تأثیر می گذارد، مرتبط است. افراد مبتلا به فشار خون کنترل نشده ممکن است اشکال شدیدتری از پریودنتیت را تجربه کنند که منجر به از دست دادن دندان و التهاب سیستمیک می شود.
    خشکی دهان (زروستومیا)
    برخی از داروهایی که برای کنترل فشار خون بالا استفاده می شوند می توانند به عنوان یک عارضه جانبی باعث خشکی دهان شوند. کاهش جریان بزاق بیماران را مستعد پوسیدگی دندان، عفونت های دهان و ناراحتی می کند. متخصصان دندانپزشکی باید مراقب رژیم های دارویی بیماران باشند و اقدامات پیشگیرانه و استراتژی های مدیریتی مناسب برای خشکی دهان ارائه دهند.
    ضایعات دهان
    برخی از داروهای ضد فشار خون، مانند مسدود کننده های کانال کلسیم، ممکن است باعث بزرگ شدن لثه (هیپرپلازی لثه) به عنوان یک عارضه جانبی شوند. این وضعیت به صورت رشد بیش از حد بافت لثه ظاهر می شود که به طور بالقوه بهداشت و زیبایی دهان را به خطر می اندازد. دندانپزشکان باید بیماران مصرف کننده این داروها را از نظر علائم بزرگ شدن لثه تحت نظر داشته باشند و در صورت لزوم درمان مناسب یا ارجاع به پریودنتیست ارائه دهند.
    ملاحظات در درمان های دندانپزشکی
    متخصصان دندانپزشکی نقشی حیاتی در مدیریت بیماران مبتلا به فشار خون بالا ایفا می‌کنند و اطمینان می‌دهند که درمان‌های دندانی ایمن و مؤثر هستند و در عین حال خطر عوارض جانبی را به حداقل می‌رسانند. در اینجا برخی از ملاحظات کلیدی وجود دارد:

    • ارزیابی تاریخچه پزشکی
    • مانیتورینگ فشار خون
    • بررسی داروها
    • تکنیک های کاهش استرس
    • اصلاحات درمان
    • میزان فشار خون مجاز برای انجام کار‌های دندانپزشکی
      فشار خون بالا در دندانپزشکی میتواند مشکل ساز شود لذا میزان فشار خون ۱۸۰ روی ۱۱۰ میلی‌متر جیوه برای انجام کار‌های دندانپزشکی اورژانسی مجاز می‌باشد اما باید فشار خون بیمار را با استفاده از دارو‌های خوراکی پایین آورد و همچنین بیمار پس از درمان دندانپزشکی بایستی تحت پیگیری یک ساعته قرار گیرد.
      بیماران مبتلا به فشار خون بالا تا زمانی که فشار خونشان به حد نرمال نرسیده است، نمی‌توانند از برخی خدمات دندانپزشکی چون پر کردن دندان، درمان ریشه دندان یا همان عصب کشی و کشیدن دندان که می‌تواند بر روی بالا رفتن فشار خون اثرگذار باشد و حتی امکان دارد سبب بروز حملات قلبی در بیمار شود.
      میزان مجاز استفاده از داروی بی‌حسی در بیماران مبتلا به فشار خون بالا
      بیماران مبتلا به فشار خون بالا در دندانپزشکی ممکن است تحت تأثیر داروی بیحسی دندانپزشکی که حاوی منقبض‌کننده عروقی هستند قرار گیرند، به همین خاطر استفاده از داروی بی‌حسی باید به ۲ کارپول یا کمتر محدود شود.
      در ضمن می‌توان با استفاده از بی‌حسی موضعی فاقد منقبض‌کننده عروقی از بروز موارد اورژانسی پزشکی و یا عوارض ناشی از آن مانند بالا رفتن فشار خون جلوگیری کرد.
      عوارض استفاده از دارو‌های فشار خون
      برخی از دارو‌های فشار خون باعث به وجود آمدن مشکلاتی چون خشکی دهان شوند که می‌توانند منجر به پیامد‌هایی چون پوسیدگی دندان‌ها، مشکل در صحبت کردن، جویدن، بلع، سوزش دهان و عفونت قارچی شوند که گاهی نیز این خشکی دهان می‌تواند به صورت گذرا باشد.
      اما برخی دیگر از این دارو‌ها می‌توانند باعث افزایش حجم لثه و به دنبال آن خونریزی لثه‌ای و مشکل در جویدن شوند که اکثر این موارد با داروی نیفیدیپین ارتباط دارد که بسته به دوز دارو و رعایت بهداشت دهان و دندان تا حد زیادی می‌توان علائم آن را کاهش داد و یا حتی بیمار می‌تواند با مشورت پزشک دارو را تغییر دهد.
      در وهله اول اگر بزاق دهان بیمار به شدت کاهش یابد، می‌توان با مشورت پزشک داروی فشار خون را عوض کرد.
      برای کنترل خشکی دهان می‌توان از روش‌هایی چون جرعه جرعه یا مزه مزه کردن مکرر آب، کاهش مصرف قهوه، آب نبات‌های بدون قند، مصرف نکردن دهان شویه‌های حاوی الکل و استفاده موضعی از فلوراید با غلظت بالا به صورت دهان شویه یا ژل استفاده کرد.
       تداخلات دارویی دارو‌های فشار خون با دارو‌های تجویز شده دندانپزشکی
      برای ممانعت از ایجاد مشکل فشار خون بالا در دندانپزشکی، دندانپزشکان می‌بایست تداخلات دارویی دارو‌های فشار خون را با دارو‌هایی که بعد از درمان‌های دندانپزشکی جهت کنترل درد و عفونت برای بیمار تجویز می‌کنند را در نظر بگیرند زیرا به طور مثال امکان دارد اثر بخشی دارو‌های ضد فشار خون با دارو‌های ضد التهابی غیر استروئیدی به طور مداوم کاهش پیدا کند. البته استفاده از این دارو‌ها با محدودیت زمانی کم از اهمیت بالینی کمی برخوردار است.
    • نکات مهم در اندازه گیری فشار خون در بیماران مراجعه کننده به دندانپزشکی
      • در افرادی که فشار خون منظمی ندارند و فشار آنها از ضربانی به ضربان دیگر تغییر می یابد چندین بار فشار خون رادر فواصل زمانی مشخص اندازه باید گرفت.
      • در افراد مسن باید فشار خون را در دو دست اندازه گرفت و اگر این فشار خون متفاوت بود رقم بیستر را به عنوان فشار خون باید در نظر گرفت.
      • در خانمهای باردار فشار خون را باید درحالت نشسته یا دراز کش به پهلوی چپ باید اندازه گرفت.
      • لازم است دستگاه فشار سنج هر شش ماه بررسی شوند تا از سلامت دستگاه مطمین شویم.
      • در افراد چاق اگر از بازوبند کوچک استفاده شود فشار سنج به طور کاذب بالا خوانده می شود و در صورتی که از بازوبند بزرگ استفاده شود فشار پایین خوانده می شود.
      • بی حس کننده های موضعی می توانند فشار خون را افزایش دهند.
        درمان دندانپزشکی شما ممکن است به بی حس کننده های موضعی نیاز داشته باشد تا شما راحت باشید و درد در حین کار دندانپزشکی را کاهش دهد. بسیاری از محصولات بی حس کننده شامل اپی نفرین هستند که برای کاهش خونریزی در ناحیه ای استفاده می شوند که دندانپزشک روی آن کار می کند و برای بهبود مدت و عمق بی حسی کاربرد دارند.
        با این حال، برای کاهش خونریزی، اپی نفرین عروق خونی شما را منقبض می کند و این می تواند فشار خون شما را بالا ببرد. اگر فشار خون بالا دارید، ممکن است دندانپزشک شما نیاز داشته باشد که دوز داروهای بیهوشی و بی حسی که استفاده می کند را تنظیم کند تا شما را در طول کار دندانپزشکی ایمن نگه دارد.
      • فشار خون بالا و سلامت دهان
        علاوه بر فشار خون که به طور بالقوه روی درمان های دندانی شما تأثیر می گذارد، ارتباط دیگری نیز بین دندان ها و فشار خون بالا وجود دارد. اگر فشار خون شما به طور مرتب بالای ۱۳۰/۸۰ باشد، ممکن است به شما گفته شود که نمک کمتری بخورید یا دارویی برای کاهش فشار خون به شما داده شود. با این حال، فشار خون بالا می تواند با یک مشکل دندانی نیز مرتبط باشد.
        افرادی که به پریودنتیت مبتلا هستند، که بیشتر به تحت بیماری لثه شناخته می شود، بیشتر در معرض فشار خون بالا قرار دارند. این پیوند نشان می دهد که مراقبت از سلامت دهان و دندان به اندازه رژیم غذایی و داروها در درمان فشار خون بالا مهم است.
      • ایمپلنت و فشار خون
        قبل از شرح ارتباط بین ایمپلنت و فشار خون، بهتر است توضیحی راجع به هر کدام از آن‌ها بدهیم. ایمپلنت را می‌توان جایگزینی برای دندان واقعی تعبیر کرد. این وسیله، شامل یک پیچ فلزی است که به عنوان ریشه‌های دندان عمل می‌کند و همچنین یک روکش دندانی می‌شود. پزشکان با استفاده از پیچ قوی و محکم، روکش دندانی را درون لثه جا می‌دهند. ایمپلنت می‌تواند برای کسانی که از فقدان دندان رنج می‌برند بسیار مفید باشد.
        حال قبل از انجام هر گونه خدمات پزشکی همچون لمینت، کامپوزیت و ایمپلنت، پزشک معالج شما آزمایش‌ها و معایناتی را انجام می‌دهد تا از وضع سلامت شما باخبر شود. همانطور که می‌دانید، بسیاری از مردم «سندرم روپوش سفید» یا ترس از پزشک و دندان‌پزشک دارند. اضطراب و ترس می‌تواند فشار خون شما را افزایش دهد؛ بنابراین اطمینان از طبیعی بودن فشار خون به دندان‌پزشک اجازه می‌دهد تا از خطرات مرتبط با درمان آگاه شود. ترس از دندان‌پزشک و اضطراب باعث افزایش فشار خون شما می‌شود. این فشار خون بالا به بدن هشدار می‌دهد، چیزی اشتباه است.
        هنگام کار‌ گذاشتن ایمپلنت یا بهره بردن از خدمات دندان‌پزشکی دیگری همچون کامپوزیت و لمینت دندان‌ها، بهتر است قبل از هر کاری با پزشک درباره سابقه پزشکی خود صحبت کنید. داشتن بیماری‌هایی همچون فشار خون بالا ممکن است بعدها سبب بروز مشکلاتی شود.
        آمپول بی حسی دندان و فشار خون
        هر دندان‌پزشک باید قبل از شروع عمل از دارو‌های بی حسی استفاده کند. این داروها موجب بی حس شدن موضعی لثه شده و بدون آن‌ها عمل جراحی تقریبا امکان‌پذیر نیست. این آمپول‌های بی حسی دندان حاوی اپی نفرین هستند. داروهایی همچون اپی نفرین، با بی حس‌کننده‌های موضعی ترکیب می‌شوند تا سرعت جذب سیستمیک ماده بی حس‌کننده از محل تزریق را کاهش دهند. این امر هم موجب کاهش ضررهای ناشی از بیهوشی موضعی می‌شود و هم به افزایش زمان بی حس ماندن محل تزریق کمک می‌کند.
        اپی نفرین ماده‌ای است که به طور طبیعی در بدن ما وجود دارد و به عنوان بخشی از مکانیسم دفاع و مبارزه یا واکنش سریع بدن در شرایط اضطراری از غده‌های درون ریز ترشح می‌شود. اپی نفرین فشار خون را افزایش می‌دهد تا به بدن در واکنش و دفاع کمک کند.
        هنگامی که دندانپزشک از یک آمپول بی حس کننده موضعی دندان یا کرم بی حس کننده حاوی اپی نفرین استفاده می‌کند، می‌تواند باعث افزایش فشار خون شما شود. اگر دندان‌پزشک فشار خون فرد را بررسی نکند و بدون اطلاع از سوابق پزشکی او از بی حس کننده موضعی استفاده کند، ممکن است فردی که مبتلا به فشار خون بالا است، در معرض خطر جدی قرار گیرد.
        همانطور که پیش‌تر اشاره کردیم، اغلب بیماران هیچ علامتی از فشار خون بالا ندارند و از آن بی خبرند. این که پزشک بتواند قبل انجام اقداماتی همچون لمینت، ایمپلنت یا کامپوزیت بداند بیمار در چه وضع سلامتی قرار دارد، بسیار مهم است. در حالی که اثرات افزایش فشار خون و رسیدن آن به نقطه حاد ممکن است همان لحظه بروز پیدا نکند، احتمالا بیمار در خانه یا علائمی از خود نشان دهد.
        اگرچه امروزه مانعی برای مصرف داروهای منقبض‌کننده عروق مانند همین داروهای بی حسی موضعی وجود ندارد، اما احتمال تحریک عروق قلبی و افزایش فشار خون در پی تزریق آن‌ها هست. از این رو، در دندانپزشکی سعادت آباد از دوز رایج و مجاز اپی نفرین که ۰.۰۴ میلی گرم است، استفاده می‌کنند یا هنگامی که متوجه شدند بیمار به فشار خون بالا مبتلا است داروهای ضد فشار خون تجویز کنند؛ در این موارد، بهتر است به تداخلات دارویی توجه کنند.
        دندان عقل و فشار خون
        بیمارانی که از فشار خون رنج می‌برند ممکن است نتوانند از خدمات دندان‌پزشکی بهره ببرد. به طور کلی، دندان‌پزشکان فرآیندهای پزشکی را روی افرادی که فشار خون سیستولیک و دیاستولیک بالا داشته باشند، انجام نمی‌دهند. علاوه بر لمینت، کامپوزیت و ایمپلنت که برای بیماران مبتلا به فشار خون خطرناکند، یکی از اعمالی که می‌تواند آسیب‌های جدی برای چنین بیمارانی به دنبال داشته باشد، کشیدن دندان است.
        کشیدن دندان به طور معمول منجر به خونریزی زیادی در لثه و استخوان فرد می شود و وقتی فشار خون بالاتر از حد مجاز خود یعنی ۱۲۰/۸۰ باشد، خونریزی شدیدتر هم می‌شود. به همین علت، در بیماران مبتلا به فشار خون می‌تواند بسیار خطرناک باشد. اگر فشار خون شما بیش از حد بالا باشد، دندانپزشک شما تا زمانی که مراقبت‌های پزشکی از پزشک خود دریافت نکرده و فشار خون خود را تنظیم نکنید، دندان شما را نمی‌کشد. کشیدن دندان در این حالت می‌تواند منجر به التهاب لثه و تخریب ساختار دندان‌های کناری، که دندان نگهدارنده نام دارد، شود. همچنین باعث لق شدن و احتمالا افتادن دندان‌ها شود. علاوه بر این، به دلیل خون‌ریزی زیاد خطر حمله قلبی و سکته را نیز به دنبال دارد.
        دندانپزشک‌ها معمولا برای جلوگیری از این امر هنگام مواجه با بیمار مبتلا به فشار خون از بی حس‌کننده موضعی مانند نووکائین بدون اپی نفرین استفاده کند. چرا که اپی نفرین موجود در بی حس‌کننده موضعی ممکن است به جلوگیری از خونریزی کمک می‌کند، اما می‌تواند باعث افزایش قابل توجه فشار خون شود.
        آیا دندان درد باعث بالا رفتن فشار خون میشود؟
        انجام فرآیندهایی مانند ایمپلنت می‌توانند تا حدودی درد داشته باشند. همچنین دندان‌درد می‌تواند باعث افزایش اضطراب در فرد و بالا رفتن فشار خون شود. به طور کلی، درد در هر جای بدن که باشد، می‌تواند فشار خون شما را افزایش دهد. با این حال این عارضه فقط موقتی است و مشکل دائمی فشار خون یا بیماری قلبی عروقی ایجاد نمی‌کند.
        هنگامی که درد توسط سیستم عصبی تشخیص داده میشود، مکانیزمی به نام رفلکس گیرنده (baroreceptor reflex) را فعال می‌کند. این سیستم همان چیزی است که فشار خون را کنترل می‌کند. رفلکس به بدن می‌گوید که جریان خون را منقبض کند و این امر موجب بالا رفتن فشار خون می‌دهد. این تا زمانی ادامه می‌یابد که درد تمام شود و دیگر حس نشود. با از بین رفتن درد، سیستم عصبی بدن به رفلکس گیرنده دستور می‌دهد رگ‌های خونی را شل کرده و فشار خون را تا سطح نرمال کاهش می‌دهد.
        رابطه بین دندان درد مزمن و فشار خون بالا بین دانشمندان کشورهای درحال توسعه و توسعه‌یافته در بررسی است. اگر چه ممکن است این دو پدیده مجزا به نظر برسند، اما مطالعاتی نیز در این زمینه شکل گرفته که نشان می‌دهد این دو با هم در ارتباطند. حال این که دندان درد در بیماران مبتلا به فشار خون مشکل ساز است یا نه توسط پزشکان و دانشمندان زیادی مورد مطالعه قرار گرفته و نمونه‌های مشاهداتی زیادی مورد آزمایش قرار گرفته‌‌اند؛ اما هنوز اطلاعات درست و قابل استنادی از آن در دسترس نیست.
        تاثیر لیدوکائین بر فشار خون
        لیدوکائین، که گاهی به آن لیگنوکائین نیز گفته می‌شود، دارویی است که برای بی حس کردن ناحیه خاصی از بافت استفاده می‌شود. برای برای تاثیرگذاری بیشتر این دارو، می‌توان آن را با مقادیر کمی اپی نفرین مخلوط کرد. این امر می‌تواند به کاهش خونریزی و ماندگاری طولانی‌تر اثر بی حسی کمک کند. لیدوکائین به عنوان یک دارو برای تسکین درد و اسپاسم عروقی استفاده می‌شود.
        در دندان‌پزشکی از این دارو می‌توان به عنوان بی حس‌کننده نیز استفاده کرد. لیدوکائین به سرعت عمل می‌کند؛ حدود ۴ دقیقه طول می‌کشد تا اثر بی حسی آن بروز پیدا کند. مدت زمان ماندگاری آن نیز در صورت تزریق، بعد از ۴ دقیقه، می‌تواند از ۳۰ دقیقه تا سه ساعت باشد.
        لیدوکائین یکی از رایجترین بی حس کنندههای موضعی مورد استفاده در دندانپزشکی است. بسته به نوع درمان انجام شده و ناحیه دهانی که روی آن کار می‌شود، آن را برای انجام فرآیندهای مختلف دندان‌پزشکی تجویز می‌‌کنند. استفاده از لیدوکائین می‌تواند مزیت‌های بی‌شماری در دندان‌پزشکی داشته باشد که از بین آن‌ها می‌توان به اثر سریع، کاهش خونریزی در اثر بالا بردن آدرنالین و منقبض کردن عروق و همچنین دیر جذب شدن و ماندگاری بیشتر بی حسی، اشاره کرد.
        در بسیاری از بیمارانی که دارای فشار خون بالاتر از حد مجاز بودند، استفاده از لیدوکائین چه به صورت تزریقی و چه به صورت استعمالی، باعث بالارفتن غیرطبیعی فشار خون و همچنین عوارض جانبی دیگر شد. اگر به این عارضه مبتلا هستید و برای انجام فرآیندهای پزشکی مانند ایمپلنت، لمینت یا هر عمل دیگری به دندانپزشک مراجعه می‌کنید، حتما در این باره با او سخت بگویید.
        آیا داروهای فشار خون موجب فساد دندان می‌شوند؟
        هر بیماری که مبتلا به فشار خون بالا است، داروهای مختلفی را برای کنترل این عارضه مصرف می‌کند. متاسفانه برخی از این داروها وجود دارند که موجب به خطر افتادن سلامت دهان و دندان می‌شوند. پوسیدگی دندان یکی مشکلاتی است که پس از مصرف داروهای فشار خون به وجود می‌آید.
        پوسیدگی دندان زمانی رخ می‌دهد که مینای دندان نرم شود و معمولا کودکان خردسال را تحت تاثیر قرار می‌دهد؛ اما در بزرگسالان نیز مشاهده می‌شود. شناخته‌شده‌ترین علت‌های بروز این عارضه در بزرگسالان خشکی دهان، بهداشت بد دهان، اسید معده و باکتری و مصرف برخی داروها، باشد.
        داروی کلونیدین که برای درمان و کنترل فشار خون بالا در بزرگسالان استفاده می‌شود موجب پوسیدگی دندان می‌شود. این دارو برای درمان کودکان مبتلا به اختلال بیش فعالی نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد. داروهای دیگری که به باعث تخریب مینای دندان می‌‌شوند، پروپرانولول و آتروپین هستند. پروپرانولول به عنوان دارویی برای افراد مبتلا به مشکلات قلبی استفاده می‌شود. این دارو ترکیب بزاق را تغییر می‌دهد که در نهایت اثر آن را کمتر می‌کند.
        برخی دیگر از داروها وجود دارند که از ترشح بزاق دهان جلوگیری کرده و سبب خشکی دهان می‌‌شوند. بزاق دهان به دلیل داشتن آنزیم‌های مختلف به از بین بردن باکتری‌ها کمک می‌کند. با کاهش یافتن بزاق دهان، باکتری‌ها افزایش پیدا کرده و مینای دندان را تخریب میکنند. این امر موجب پوسیدگی دندان می‌شود.
        در صورت استفاده از چنین داروهایی از پزشک معالج خود مشورت بخواهید و به خوبی با او در این باره صحبت کنید. گاهی اوقات، خدمات پزشکی همچون لمینت می‌تواند به شما در این زمینه کمک کرده و از دندان‌های شما دربرابر پوسیدگی محافظت کند.