1. دسترسی کامل به دهان و دندان داشته باشیم :
پروفسور هوارد استراسلر، رئیس بخش اندودنتیکس و پروتزهای دندانی، دانشکده دندانپزشکی دانشگاه مریلند ایالات متحده آمریکا معتقد است که دسترسی یک معیار بسیار مهم است و باید بتوان به قسمت اکلوزال، باکال و لینگوال دندانی که ترمیم می شود دسترسی داشت. در هنگام استفاده از لایت کور، می بایست نور از زاویه مناسب و با حداقل فاصله تا محل موردنظر به کامپوزیت تابانده شود.
2. شدت نور مناسب داشته باشیم:
دکتر جو آکسمن، مدیر تحقیقات مرکز بیومتریال و بیومکانیک دندانپزشکی دانشگاه مینه سوتا، ایالات متحده آمریکا بر این باور است که: یک لایت کیور مناسب باید از شدت نور کافی برخوردار باشد تا بتواند یک کیور خوب در بالا و پایین کامپوزیت و بدون تولید گرمای بیش از حد، داشته باشد.
شدت نور پیشنهادی در هنگام استفاده از لایت کیور 750 تا 2000 میلی وات بر سانتی متر مربع می باشد. شدت نور خروجی بیشتر از این مقدار بدون اینکه روند کامپوزیت را تسریع کند، گرمای بیش از حدی تولید کرده و به بافت دهان و دندان آسیب می رساند.
همچنین به عقیده ایشان مدت زمان کیورینگ نیز مهم می باشد، باید دقت شود که هرچقدر نوک دستگاه لایت کیور را از سطح دندان مورد نظر دورتر کنید، میزان شدت نور رسیده به کامپوزیت بسیار کمتر شده و ممکن است دستگاه در مدت زمان مدنظر شما به خوبی عمل کیورینگ را انجام ندهد.
3. لایت کیور با نور آبی یا لایت کیور چند طول موجی انتخاب نماییم:
پروفسور فردریک راگربرگ از دانشگاه آگوستا ایالات متحده آمریکا بیان می کند که در هنگام استفاده از لایت کیور از نوع LED معمولاً با دو انتخاب مواجه می شویم: 1- لایت کیوری که فقط نور آبی را ساطع می کند. 2- لایت کیوری که نور آبی، بنفش و قرمز را ساطع می کند و اصطلاحاً به آن لایت کیور چند طول موجی (multiwave) گفته می شود.
- تفاوت لایت کیور تک طول موجی (نور آبی) با لایت کیور چند طول موجی:
1- لایت کیور تک موجی تنها با فعال کردن کامفورکینون منجر به عمل کیورینگ می شود اما لایت کیور مولتی ویو علاوه بر فعال کردن کامفورکینون منجر به فعال شدن photoinitiator دیگری نیز می شود که این امر در افزایش قدرت و نتیجه بهتر برای کیورینگ نقش بسزایی دارد.
2- نور آبی به عمق بیشتری نفوذ می کند و منجر به کیورینگ کامپوزیت و استحکام ترمیم می شود.
3- شدت نور آبی در لایت کیور تک طول موجی ( فقط آبی) بسیار شدید تر از شدت نور آبی در لایت کیور چند طول موجی است.
بنابراین برای انتخاب نوع مناسب لایت کیور باید شرایط و خواستگاه خود را در نظر بگیرید.
نظر دکتر جو آکسمن در انتخاب بین لایت کیور تک طول موجی و لایت کیور چند طولی موجی این است که بر اساس ماهیت شیمایی لایت کیورهای امروزی و داده های منتشر شده، لایت های LED با دو طول موج متفاوت برتری خاصی ندارند و بهتر است از نوع ساده تر آن استفاده شود.
به گفته پروفسور استراسلر، باید به این نکته توجه داشته باشید که در لایت کیورهای چند طول موجی، دیوُدهای تابش نور آبی و بنفش در مکان های مجزایی در سر لایت کیور قرار می گیرند و در نتیجه در هنگام کیورینگ، یک منطقه در معرض نور بنفش و یک منطقه دیگر در معرض نور آبی قرار می گیرد. که این موضوع بدین معنیست که بخشی از هد لایت کیور که دارای LED بنفش است، سطح کامپوزیتی را که فقط به نور آبی حساس می باشد را کیور نمی کند. پس قرارگیری هد لایت کیور در محل موردنظر و انجام کیورینگ از تمامی جهات برای بدست آوردن یک ترمیم موفق و نتیجه کیورینگ عالی حائز اهمیت می باشد.
4- ارائه اشعه یکنواخت داشته باشیم:
دکتر جو آکسمن معتقد است که یک لایت کیور مناسب پراش اشعه نسبتاً همگن یا یکنواختی را در فاصله 3 الی 10 میلی متر از محل موردنظر داشته باشد و نباید اتلاف انرژی داشته باشد.
در اینجا چند فاکتور برای انتخاب لایت کیورینگ مناسب و مطمئن را با هم بررسی میکنیم:
- نوع منبع نور
- لیزر
- شدت نور
- توانایی دستیابی به درمان ثابت و مطلوب در طول ترمیم بدون گرمای بیش از حد
- یکنواختی پرتو
- بدون تولید گرما
- قطر نوک دستگاه
- سازگاری طول موج با مواد ترجیحی با نور پخت
- ارگونومی
- بی سیم در مقابل سیم دار
- امکان دسترسی به تمام نواحی در حفره دهان
- روش کالیبراسیون و سهولت
- عملکرد
- حالتهای درمان
راهنمای خرید دستگاه لایت کیور مناسب برای درمانی مطمئن
در سال 2009 مقاله ی مهمی در مجله ی J Conserv Dent. چاپ شده که مقایسه ی وسیعی بین مشخصات 200 دستگاه لایت کیور انجام داده است. 119 دستگاه از لامپ هالوژن و 81 دستگاه از لامپ LED بوده اند و همه ی آنها بوسیله ی دو پزشک متفاوت تست شده اند.
در نهایت نتایج حاصله از دو پزشک تفاوت بسیار ناچیزی داشته است. اما نکته مهم این است که در دستگاه های LED بیش از 70 درصد این دستگاه ها، چگالی توان بین 200 تا 400 میلی وات بر سانتی متر مربع داشته اند. حدود 18 درصد آنها چگالی توان کمتر از 200 میلی وات بر سانتی متر مربع و حدود 10 درصد آنها چگالی توان بیش از 400 میلی وات بر سانتی متر مربع داشته اند.
همچنین بیش از 70 درصد این دستگاه ها تا 36 ماه نیاز به تعویض باطری نداشته اند و بقیه نیز یک بار نیاز به تعویض باطری داشته اند و تنها در یکی دو مورد دو بار نیاز به تعویض باطری بوده است. طول عمر باطری در این دستگاه ها هیچ ربطی به شدت نور تولیدی ندارد و تنها نوع باطری و کیفیت آن و نحوه استفاده از آن است که اهمیت دارد.
شاید پیدا کردن بهترین برند دستگاه لایت کیور مقداری سلیقه ای و غیر عملی به نظر برسد. اما در ادامه می خواهیم با مقایسه ی تعدادی از برندهای معتبر، مزایا و معایب هر کدام را نیز در حد امکان شرح دهیم. پارامترهای مهمی در انتخاب دستگاه لایت کیور مناسب تاثیر دارند که مهم ترین آنها به شرح زیر است.
پارامترهای مهم در انتخاب لایت کیور دندانپزشکی
- توان خروجی: همانگونه که قبلا اشاره شد عامل اصلی در سخت سازی صمغ همان توان خروجی است که باید مورد اطمینان باشد و ترجیحا با دستگاه های استاندارد اندازه گیری شود.
- تطبیق طول موج دستگاه با طول موج مورد نیاز ماده کامپوزیت: یکی از عوامل مهمی که معمولا در خرید و یا تعمیر دستگاه لایت کیور فراموش می شود این است که طول موج انتشاری از این دستگاه باید در محدوده ی طول موجی باشد که شرکت سازنده ی کامپوزیت برای سخت سازی آن پیشنهاد کرده است. در غیر این صورت کارایی دستگاه به شدت دچار افت خواهد شد.
- حالت های کاری و تایمر: گاهی داشتن تایمر و یا حالت های افزایش تدریجی شدت نور و یا کاهش تدریجی آن باعث می شود تا بتوان بدون داغ شدن محیط دهان برای مدت زمان طولانی تر و دقیق تری فرآیند سخت سازی انجام شود و امیدوار بود که با این روش انرژی بیشتری به لایه های زیرین و عمیق تر رسیده است.
- زاویه نوک دستگاه: یکی از پارامتر های مهم است که به طور تجربی توسط خود دندان پزشکان به بهترین شکل تشخیص داده می شود و عامل مهمی در انتقال حداکثر شدت نور به سطح دندان در جاهای مختلف دهان و برای سنین مختلف می شود.
- کارکرد و راحتی در دست: معمولا ممکن است مدت زمان زیادی در روز پزشکان این دستگاه را در دست بگیرند، اگر طراحی زاویه ی دست، مچ دست و… نامناسب باشد ممکن است بعد از مدتی منجر به آسیب دست آنها شود.
- طول عمر باطری: یکی از عوامل مهم در هزینه ی تعمیر و نگهداری و استفاده ی مداوم از دستگاه است. اگر باطری دستگاه شما غیر معتبر و نامناسب باشد بعد از یک یا دو سال مجبور به تعویض آن خواهید شد.
- فیلتر رنگ آبی: همانگونه که قبلا اشاره شد رنگ آبی انرژی زیادی دارد و طیف این دستگاه ها معمولا به صورت ناخواسته مقدار کمی نور فرابنفش نیز داخل خود خواهد داشت که در صورت تابیده شدن مداوم می تواند باعث آسیب به چشم و پوست دندان پزشک شود. به همین دلیل استفاده از دستگاه های معتبر و استاندارد خیال شما را از بابت داشتن یک فیلتر دقیق و قوی برای حذف نورهای آبی و فرابنفش راحت می کند.
دیدگاه خود را بنویسید