اتوکلاو چیست؟

اتوکلاو یک استریل ساز بخار است، از گرمای مرطوب به صورت بخار اشباع شده تحت فشار استفاده می کند تا به دمایی بالاتر از نقطه جوش، تا ۱۳۵ تا ۱۳۷ درجه سانتی گراد برسد، تا میکروارگانیسم هایی مانند باکتری ها، ویروس ها، قارچ ها و اسپورها را از بین ببرد.

اتوکلاوها از گرمای بخار برای کشتن هر گونه زندگی میکروبی که ممکن است بر روی یک بار آلوده وجود داشته باشد استفاده می کنند.

تاریخچه اتوکلاو

سازندگان اتوکلاو : مهندس دنیس پاپین و دکتر چارلز چمبرلند

در ابتدا استفاده از بخار دنیس پاپین، مهندس و فیزیکدان بریتانیایی در سال ۱۶۷۹ هضم کننده بخار خود (اجاق فشار) را اختراع کرد، محفظه ای با درب محکم که بخار را محدود کرده و فشار را بالامی برد. او با اینکه نمی دانست اتوکلاو چیست، اما ایده او در ساخت اتوکلاو تاثیر داشته است.

بعد تر دکتر چارلز چمبرلند در سال ۱۸۷۹ موفق به اختراع دستگاهی شد که با استفاده از بخار در یک فضای محصور به منظور جلوگیری از بیماری به کار برده شد. این دستگاه به اتوکلاو معروف شده است.

با این که اصول و روش های عقیم سازی از آن زمان تا کنون تغییر نکرده ااست، لاکن فناوری ساخت اتوکلاو، شیوه های نظارت، کیفی ساز، فرایند عقیم سازی و … در این صنعت پیشرفت زیادی کرده است.

مزایای استیلیزاسیون بخار

  • استریلیزاسیون بخار غیر سمی است.
  • بخار گرما و انرژی را به خوبی منتقل می کند. همچنین تبادل انرژی بخار با اجسام سردتر بسیار بیشتر از هوای گرم است.
  • انرژی بخار در ۱۰۰ درجه سانتی گراد، هفت برابر بیشتر از انرژی آب در ۱۰۰ درجه سانتی گراد است.
  • ذرات ریز بخار قادر هستند در خلل و فرج وسایل و لوازم نفوذ کرده ان ها  را استریل نمایند.
  • به لحاظ قیمت ارزان و مقرون به صرفه است.
  • به سرعت میکروبیسیل، اسپوریکدال است.
  • به سرعت گرم می شود و در بافت نفوذ می کند.
  • برای استریل کردن اندازه، شکل و وسایل مختلف مناسب است.
  • کلیه مواد اعم از مایعات، جامدات، حفره ها، مواد جراحی و ابزارهای آزمایشگاهی با اشکال و اندازه های مختلف را عقیم می کند.
  • برای فعالیت های علمی، آزمایشگاهی، درمانی و صنعتی مناسب است.
  • کاربرد اتوکلاو
  • اتوکلاوهای عقیم سازی به طور گسترده ای در میکروبیولوژی، پزشکی، پودیاتری، خالکوبی، سوراخ کردن بدن، صنایع غذایی، دامپزشکی، میکولوژی، خانه های تشییع جنازه، دندانپزشکی، و ساخت پروتز استفاده می شود. آنها از نظر اندازه و عملکرد بسته به رسانه ها متفاوت هستند تا عقیم شوند.
    در مقاله « اتو کلاو چیست؟» هدف گذاری سایت تستا بر اتوکلاو آزمایشگاهی است.
  • اصل اتوکلاو (اتوکلاوینگ)
  • اصل اساسی عقیم سازی اتوکلاو این است که هر جسم را در معرض تماس مستقیم با بخار در دما و فشار مورد نیاز برای زمان مشخص قرار دهد.
    بخار اشباع تحت فشار (اتوکلاو) موثرترین و مطمئن ترین وسیله برای ضدعفونی/استریل کردن مواد و ضایعات آزمایشگاهی است. این به این دلیل است که، پس از قرار دادن در اتوکلاو، اقلام تحت درمان را نمی توان تا زمانی که سیستم چرخه را کامل کرده و فشار و دمای داخل محفظه به سطح ایمن بازگردد، خارج کرد.
    اتوکلاوها باید بتوانند طیف وسیعی از مواد و انواع مختلفی از بارها را پردازش کنند که عموماً به چرخه های عملیاتی متفاوتی نیاز دارند (مثلاً بارهای متخلخل، سیالات، مواد پیچیده شده). چرخه های مختلفی برای مواد جامد و مایع وجود دارد. در فرآیند ارزیابی ریسک، اتوکلاوها باید بر اساس معیارهای تعریف شده توسط کاربر مانند کاربرد مورد نظر، نوع و مقدار زباله انتخاب شوند.
  • عوامل مؤثر در استریلیزاسیون
  • در استریلیزاسیون توسط بخار ۴ عامل مهم بخار، فشار، دما، و زمان تاثیرگذار هستند.
    1. بخار ایده آل برای عقیم سازی بخار اشباع خشک و آب مقید است.
    2. فشار به عنوان وسیله ای برای رسیدن به دماهای بالا لازم برای کشتن سریع میکروارگانیسم ها عمل می کند.
    3. دماهای خاصی باید برای اطمینان از فعالیت میکروبیسیل به دست آورد. دو دمای معمول استریلیزاسیون بخار ۱۲۱ درجه سانتی گراد (۲۵۰ درجه فارنهایت) و ۱۳۲ درجه سانتی گراد (۲۷۰ درجه فارنهایت) است.
    4. این دماها باید برای حداقل زمان برای کشتن میکروارگانیسم ها حفظ شوند. زمان عقیم سازی بسته به نوع آیتم (به عنوان مثال، فلز در مقابل لاستیک، پلاستیک)، چه آیتم پیچیده شده و چه پیچیده نشده، و نوع عقیم کننده متفاوت است.سیکل استریلیزه کردن در اتوکلاو - شامل گرمایش، وکیوم، استریل ، تخلیه هوا، خشک کردن و تثبیت
  • روش های اتوکلاو و حذف هوا:
  • ذف هوا در اتوکلاو چگونه کار می کند؟
    برای ضدعفونی موثر با بخار ضروری است که تمام هوای محبوس شده در داخل ماده در حال اتوکلاو خارج شود و زمان کافی برای آلودگی زدایی و وسایل کافی برای نفوذ بخار فراهم شود. اگر این شرایط رعایت شود، اتوکلاو مطمئن ترین وسیله برای رفع آلودگی است.
    اتوکلاوها عمدتاً با گرانش یا با روش های عقیم سازی ناشی از خلاء یا پیش خلاء (پیش از واک) عمل می کنند. اگرچه برخی از انواع اتوکلاوها نظیر اتوکلاو آزمایشگاهی هر دو روش را برای عقیم کردن ترکیب می کنند:
    در این روش که اتوکلاوینگ جابه جایی گرانش نیز نامیده  می شود با وارد شدن بخار به داخل محفظه، هوا محیط جابجا شده و از محفظه خارج می شود. دریچه خروج اصطلاحاً اگزوز نام دارد. این روش نسبتاً ساده و ارزان است، اما فقط برای بارهایی (نظیر پارچه های ساده و ظروف شیشه ای) مناسب است که وضعیت و یا تخلخل آن مانعی برای خارج شدن هوا ایجاد نمی کنند.
    اتوکلاوهای گرانش برای عقیم کردن اقلام غیر متخلخل مناسب هستند: بیشتر فلزات، به ویژه ابزارهای جراحی فولاد ضد زنگ و ظروف آزمایشگاهی، ظروف شیشه ای، زباله های زیستی
    اتوکلاوینگ خلاء است که با نام عقیم سازی پیش از خلاء نیز شناخته می شود. محفظه به نوبت تحت فشار قرار می گیرد تا تخلیه هوا به طور کامل انجام شود. این روش برای بارهایی که خروج هوا با سختی انجام می گردد مناسب است. این روش در دفع پسماند های آزمایشگاهی ترجیح داده می شود.
    اتوکلاوهای خلاء برای استریل کردن اقلام با مناطق سخت دسترس یا متخلخل (کیت های جراحی پیچیده) مناسب هستند.
    اتوکلاو چیست و چگونه باکتری ها را از بین می برد؟
    قدیمی ترین و شناخته شده ترین عامل برای غیر فعال شدن میکروارگانیسم ها گرما است. گرمای مرطوب میکروارگانیسم ها را از طریق انعقاد برگشت ناپذیر و دناتوراسیون آنزیم ها و پروتئین های ساختاری از بین می آورد.
  • روش های عقیم سازی کدام است؟
  • روش های اصلی برای عقیم سازی دستگاه های پزشکی عبارتند از:
    استریلیزاسیون بخار.
    • عقیم سازی تابش.
    • استریل کردن گرمای خشک.
    • استریلیزاسیون با فیلتراسیون.
    • عقیم سازی گاز (مانند عقیم سازی اکسید اتیلن).
    • عقیم سازی بخار.
    • عقیم سازی مایع.
  • انواع و کلاس های اتوکلاوها
  • در هنگام انتخاب اتوکلاو آزمایشگاهی، می توان بین سه نوع مختلف یکی را انتخاب کرد.
    اتوکلاوهای کلاس B
    اتوکلاوهای کلاس B پیشرفته ترین استریلیزرهای بخار هستند. در این نوع اتوکلاو، بخار تولید می شود، به سرعت در ثانیه، در یک ژنراتور بخار جداگانه که سپس به اتوکلاو فرستاده می شود. خشک کردن خلاء پس از استریلیزاسیون، خشک شدن کامل تمام بارها را پس از کامل شدن فرایند عقیم سازی تضمین می کند.
    اتوکلاوهای کلاس B دارای اتوکلاوهای گواهی شده (NF EN13060) هستند که در بیمارستان ها، مفیس های دندانپزشکی، آزمایشگاه ها، استودیوهای تاتو و غیره مورد استفاده قرار می گیرند. آنها همچنین تمام الزامات بهداشتی و اپیدمیولوژیک را برآورده می کنند.
    اتوکلاوهای کلاس N
    اتوکلاو کلاس N پایین ترین دستگاه کلاس است. تنها ابزارهایی با ساختار جامد می توانند در چنین دستگاهی عقیم شوند. عقیم کردن کارتریج های توخالی یا متخلخل یا عقیم کردن اقلام در لفافه ها امکان پذیر نیست.
    دارای دریچه دریچه هوا و بخار است، حذف ۱۰۰٪ هوا را تضمین نمی کند و نه گزینه خشک کردن مؤثری دارد.
    اتوکلاوهای کلاس S
    اتوکلاو کلاس S یک کلاس متوسط بین N و B. Class S اجازه عقیم سازی ابزارهای تک پیچیده، چند لایه و عظیم تر را می دهد که نمی توان آن ها را در اتوکلاوهای کلاس N عقیم کرد.
    اتوکلاوهای این کلاس دارای پمپ خلاء هستند که به هوا اجازه می دهد تا قبل از شروع فرایند عقیم سازی (کارآمدتر از اتوکلاوهای کلاس B) به طور کامل از محفظه خارج شود.
  • عوامل موثر بر اثربخشی عقیم سازی
  • عدم تمیز کردن درست ابزار منجر به افزایش بیوبردن، بار پروتئین، و غلظت نمک می شود. این ها اثربخشی عقیم سازی را کاهش خواهد داد.
    نمک باقی مانده اثربخشی عقیم سازی را کاهش می دهد
    وسایل باید به گونه ای بارگذاری و چیده شود تا بهترین تماس ایجاد شود (مثلاً خم کردن وسایل مناسب نیست)
    پروتئین های باقی مانده روی وسایل اثربخشی عقیم سازی را کاهش می دهند. لذا تمیز کردن قبل از بارگذاری مهم است.
    چیدمان مرتب وسایل و پرهیز از درهم و برهم بودن به گردش بخار کمک می کند.
    زباله ها اقلام کثیف و اقلام تمیز جداگانه اتوکلاو شوند.
    اشیاء قرار داده شده نباید به بدن متصل شوند
    انتخاب چرخه نادرست می تواند به اتوکلاو آزمایشگاهی آسیب وارد کند، باعث سرریز شدن مایع یا شکستن بطری ها شود.
  • ساختمان و نحوه کار اتوکلاو چیست؟
  • اتوکلاو چگونه کار می کند ؟
    اتوکلاو آزمایشگاهی معمولی برای آنکه بتواند عمل سترون کردن (عقیم کردن) و استریلیزاسیون لوازم و وسایل مختلف آزمایشگاهی و … را انجام دهد نیاز به تجهیزاتی دارد تا با استفاده از عوامل بخار، فشار، دما، و زمان این کار را با کیفیت قابل قبول انجام دهد.
    در ادامه اجزاء کلی یک اتو کلاو معرفی می گردد.
  • ۱. مشخصات مخزن (محفظه)
    مخزن اتوکلاو محلی است که وسایل و موادی که لازم است استریل شود قرار داده می شود.  بدنه مخزن دو جداره ساخته شده و با وجود بخار داغ درون آن، دمای مخزن را یکنواخت نگاه می دارد. جنس بدنه و مخزن از فولاد ضد زنگ و یا استیل ساخته می شود.
    ۲. مشخصات سیستم کنترل
    بخش کنترل و تنظیمات اتوکلاو در چنین قسمتی قرار دارد و بسته به کمپانی سازنده ممکن است از دکمه ها، صفحات لمسی و کنترل های دیجیتال و استفاده از اینترنت، وای فای و فضای ابری برخوردار باشد.
    ۳. تله ترموستاتیک
    تله بخار(Steam trap) از مهمترین اجزا سیستم های بخار هستند . تله های بخار حد فاصل بین بخار و کندانس بوده و با حفظ بخار در قسمت توزیع انرژی را حفظ نموده و در زمان مناسب کندانس و گازهای نامحلول را تخلیه می کنند . تله های بخار همچنین منجر به خروج هوا و گازهای محلول که به عنوان عایق و عامل نارسایی در سیستم محسوب می گردد، می شود.
    در واقع وظیفه تله بخار، زدایش کندانسه، هوا و دی اکسید کربن از سیستم لوله کشی به محض تجمع این گازها و با حداقل رسانیدن اتلاف بخار است.
     ۴.شیر ایمنی
    شیر ایمنی اتوکلاو در فشار بالاتر از معمول عمل می کند. ایمنی و بدون خطر بودن این شیر مورد توجه است.
    ۵. سیستم خنک کننده فاضلاب
    در بیشتراتوکلاوها از سیستمی جهت خنک کردن فاضلاب دستگاه استفاده می کنند تا فاضلاب خنک شده و سپس دفع گردد. در ساده ترین روش از آب سرد جهت خنک کردن استفاده می گردد که باعث اتلاف آب بیشتر خواهد بود. شیوه های دیگری نیز برای این کار استفاده می گردد.
    ۶. سیستم خلاء
    برخی از سیستم های اتوکلاو قادر به ایجاد خلاء هستند تا عمل عقیم سازی و سترون کردن برای اجسام متخلخل و خاص بهتر انجام شود.
    ۷. ژنراتور بخار
    برخی از انواع اتوکلاو علاوه بر دیک بخار جهت تامین بخار به روش الکتریکی نیز مجهز به ژنراتور بخار هستند.
  • مشخصات یک اتوکلاو آزمایشگاهی
  • اتوکلاوها انواع زیادی دارد و همچنین در ابعاد مختلفی ساخته می شود. در ادامه مشخصات کلی نوعی از اتوکلاو آزمایشگاهی که مناسب یک آزمایشگاه و مراکز کوچک و معمول است معرفی می گردد. بدیهی است برندهای مختلف تفاوت هایی در ظاهر خواهند داشت.
  • نمای روبروی یک اتوکلاو آزمایشگاهی، شامل درب، کنترل و پورت های ورودی و خروجی 
  • ردیف
    نام
    توضیحات
    ۱
    محل پر کردن آب
    پر کردن دستی آب
    ۲
    شیر آب
    متصل به مخزن آب مستعمل
    ۳
    شیر آب
    متصل به مخزن آب اصلی
    ۴
    فیوز
    محصول را هنگامی که برق ثابت نیست محافظت کنید
    ۵
    سوئیچ منبع تغذیه
    کلید پاور سبز استاندارد
    ۶
    صفحه نمایش
    دما، فشار یا سایر اطلاعات استریلیزاسیون را نشان دهید
    ۷
    درب و دستگیره درب
    دستگیره در با قفل درب ایمن برای باز و بسته کردن مخزن اتکلاو
  • نمای پشت یک اتوکلاو آزمایشگاهی، شامل دریچه هوا و ...
  • نمای پشت اتوکلاو آزمایشگاهی
  • ردیف
    نام
    توضیحات
    ۸
    پریز برق
    با منبع تغذیه متصل است
    ۹
    خروجی پرینتر
    پورت یک مینی چاپگر و خروجی ضبط استریلیزاسیون قابل اتصال است
    ۱۰
    شیر فشار شکن (ایمنی)
    هنگامی که فشار کاری بیش از حد باشد، فشار به طور خودکار نشت می کند
    ۱۱
    پلاک مشخصات دستگاه
    اطلاعات اولیه سازنده
    ۱۲
    دریچه هواکش
    گرمای خروجی از این ناحیه دریچه توسط کندانسور تخلیه می گردد
  • نمای داخلی یک اتوکلاو آزمایشگاهی، شامل مخزن، طبقات و ...
  • نمای داخلی اتوکلاو آزمایشگاهی
  • ردیف
    نام
    توضیحات
    ۱۳
    فیلتر هوا
    هوا را فیلتر کنید و از تمیز بودن هوای داخل محفظه اطمینان حاصل کنید
    ۱۴
    مهر و موم درب
    برای آب بندی درب
    ۱۵
    سنسور سطح آب
    برای مخزن آب مستعمل
    ۱۶
    سینی و قفسه
    برای بارگذاری وسایل
  • سازگاری با اتوکلاو
  • استفاده از موادی که با دستگاه اتوکلاور ناسازگار است نادرست و در برخی مواقع خطرناک است. لیست اقلام سازگار و ناسازگار در جدول زیر آمده است.

  • سازگار با اتوکلاو
    ناسازگار با اتوکلاو
    فلاسک کشت بافت
    اسید، باز و حلال ارگانیک
    تجهیزات جراحی
    کلرید ها
    شیشه آلات
    سولفات ها
    نوک سمپلر
    آب دریا
    زباله آزمایشگاهی
    کلر، هیپوکلریت، سفید کننده
    بافت ها
    استیل هایی که استنلس نیستند
    پلی پروپیلن
    پلی استایرن
    زباله آزمایشگاهی
    پلی اتیلن
     بافت ها
    پلی اورتان
  • بارگیری صحیح اتوکلاو
  • استریل کردن اتوکلاوهای با بارگیری صحیح:
    ۳ دقیقه زمان نگهداری در ۱۳۴ درجه سانتی گراد
    ۱۰ دقیقه زمان نگهداری در ۱۲۶ درجه سانتیگراد
    ۱۵ دقیقه زمان نگهداری در ۱۲۱ درجه سانتیگراد
    ۲۵ دقیقه زمان نگهداری در ۱۱۵ درجه سانتیگراد.
  • کنترل کیفیت اتوکلاو
  • در تمامی فعالیت های آزمایشگاهی توجه به تظمین کیفیت (کنترل کیفیت) ضرورت دارد. خرید و نگهداری اتوکلاو آزمایشگاهی و کار و استریلیزاسیون با اتوکلاو نیز از این قائده مستثنی نیست.
    با اینکه توسط اتوکلاو آزمایشگاهی استریلیزاسیون به خوبی انجام می شود، لاکن استفاده از گرما خصوصاً اگر مدت آن طولانی گردد، ممکن است منجر به آسیب شود. لذا توجه به کنترل کیفیت در این زمینه اهمیت دارد.
    آنچه به طور کلی می تواند منجر به استفاده کیفی تر از اتوکلاو شود، استفاده از زمان کمتر و دمای بیشتر با آسیب کمتری روبرو خواهد بود. همچنین لازم در هر سری استفاده از اتوکلاو از تست های کنترل کیفیت (تست های شیمیایی و یا بیولوژیکی) استفاده کرد
  • اصول کنترل کیفیت در انواع استریلیزاسیون
  • استریلیزاسیون محیط های کشت و محلول ها
    • استفاده از لوله و ارلن درپوش دار توصیه می گردد.
    • بیشتر از ۲/۳ لوله و ظروف پر نشود.
    • فاصـله اشـیاء با یکـدیگر و دیواره های اتوکلاو رعایت گردد به نحوی که بخار به خوبی جریان یاید.
    • دمای اتوکلاو را مطابق دستور العمل تنظیم نمایید. ( معمولاً در دمای ۱۲۱ درجه سانتی گراد و به مدت ۱۵ دقیقه)
    • حتی الامکان زمان رسیدن به دمای استریلیزاسیون کوتاه باشد.
  • استریلیزاسیون مواد مصرفی آلوده
    • مواد مصرفی آلوده را جدا نمایید.
    • از کیسه های قابل اتوکلاو شـدن استفاده کرده و بر روی آن برچسب خطر نصب نمایید.
    • کیسه ها را بیشتر از ۳/۴ پر نکنید.
    • درب کیسه ها را شل کرده به نحوی که بخار به خوبی به درون کیسه نفوذ کند. (در برخی موارد با قرار دادن پیمانه کوچکی از آب در داخل کیسه، روند ایجاد بخار را تسهیل می کنند)
    • مدت استریلیزاسیون برای زباله یکی از موارد زیر است:
      • دمای ۱۲۱ درجه سانتی گراد به مدت ۳۰ تا ۶۰ دقیقه.
      • دمای ۱۳۴ درجه سانتی گراد به مدت ۱۵ تا ۳۰ دقیقه.
    • در پایان زباله ها مطابق دستورالعمل های بهداشتی دفع گردد.
  • استریلیزاسیون مواد خشک بسته بندی شده
    • چیدمان بسته ها با فاصله مناسب از یکدیگرو بدنه اتوکلاو و حفظ چرخش بخار انجام شود.
    • مدت استریلیزاسیون برای مواد خشک بسته بندی شده به یکی از روش های زیر صورت می گیرد:
      • دمای ۱۲۱ درجه سانتی گراد همراه با خروج سریع بخار به مدت ۲۵ دقیقه.
      • دمای ۱۲۱ درجه سانتی گراد بدون خروج بخار به مدت ۳۰ دقیقه.
  • شرایط نگهداری از اتوکلاو
  • شرایط نگهداری از اتوکلاو در بازه های زمانی مختلف در جدول زیر آمده است.
  • دوره زمانی
    اقدامات نگهداری
    روزانه
    صفحه کف اتوکلاو را از سوراخ آبگذر اتاقک جدا کرده، تمیز کنید.
    لوازم فرعی مثل طبقات و سینی ها را با آب و صابون بشویید.
    سطح آب ژنراتور را کنترل کنید.

    هفتگی
    آبگذر و درزها را تمیز کنید.
    سوپاپ اطمینان را بررسی کنید.

    ماهانه
    آب دستگاه را تعویض نمایید.
    سه ماه یک بار
    داخل و خارج دستگاه و قسمت بیرونی آبگذر را تمیز کنید.
    شش ماه یک بار
    دستگاه اتوکلاو توسط سرویس کار شرکت پشتیبان بازرسی و کنترل شود.
  • تست کنترل کیفیت
  • برای اطمینان از عملکرد صحیح دستگاه اتوکلاو و فرایند استریلیزاسیون استفاده از تست لازم است.
    تست شیمیایی
    نوار کاغذی :TST این تست ها سه پارامتر زمان، بخار و دما را کنترل مـی کنـد و از زرد بـه بـنفش تغییر رنگ می دهد.
    برچــسب Sterility-Record: این نوع تست عــلاوه بــر ســنجش شرایط اتوکلاو، امکــان ثبــت تــاریخ استریلیزاسیون، نام فرد استریل کننده و نام محیط کشت بر روی این برچسب وجـود دارد. در هر سری کاری از این برچسب استفاده کنید.
    اندکیاتور چندپارامتری شیمیایی کلاس ۶ بخار (Emulating steam strips type 6) از متداول ترین تست های اتوکلاو آزمایشگاهی هستند.
  • تست بیولوژیک
    این شیوه کنترل با استفاده از ویال حاوی اسپور باسیلوس استئاروترموفیلوس ATCC 7953 انجام می گیرد و پیشنهاد می گردد بطـور هفتگـی انجام شود.
  • خطرات بالقوه استفاده از اتوکلاو
    خطرات که هنگام کار با اتوکلاو تهدید کننده است عبارت است از:

    • سوختگی گرما و بخار.
    • سوختگی مایع داغ.
    • آسیب به دست ها و بازوها هنگام برخورد با درب دستگاه.
    • آسیب های ناشی از انفجار.
    • کیسه های دفع زیستی در اتوکلاو (اتوکلاو آزمایشگاهی و ...)
    • شرایط ایمنی استفاده از اتوکلاو
      • از محافظ چشم و دستکش مقاوم به حرارت استفاده نمایید.
      • پس از صفر شدن فشار محفظه اتوکلاو و کاهش دما تا ۶۰ درجه سانتی گراد درب آن را باز کنید.
      • پس از خنک شدن وسایل آن ها را انتقال دهید.
      • هرگز در هنگام روشن بودن دسـتگاه اقـدام بـه بارگـذاری یـا خـارج نمـودن وسـایل و مواد ننمایید.
      • هنگام تمیز کردن دستگاه، دقت نمایید دستگاه باید خاموش باشد و به پریز برق متصل نباشد.
      • هنگام که اتوکلاو مشغول کار است، به هیچ وجه اقدام به تغییر تنظیمات، باز و یا محکم کردن پیچ ها و … ننمایید.
      • صفحه تخلیه را بررسی کنید تا مطمئن شوید که وصل یا مسدود نشده باشد.
      • برای بخش بالایی اتوکلاو که  که بخار درون خطی ندارند، مخزن را با آب دیونیزه به اندازه خط مشخص پر کنید (مطابق دستورالعمل سازنده).
      • زمان عقیم سازی را به درستی و متناسب با محتویات و نوع چرخه انتخابی تعیین نمایید.
      • پس از اتمام چرخه، قبل از باز کردن درب، PPE مناسب را انجام ندهید. از عینک ایمنی، کت ازمایشگاهی با استین بلند، کفش های بسته و دستکش های مقاوم در برابر حرارت استفاده کنید.
      • اجازه دهید اقلام موجود در اتوکلاو آزمایشگاهی حداقل ۱۰ دقیقه قبل از باز کردن درب به طور کامل خنک شوند.
      • در اتمام کار، درب را به آرامی و فقط کمی باز کنید و اجازه دهید بخار خارج شود.
      • تغییر رنگ نوار تست اتوکلاو (نوار اندیکاتور) را بررسی نمایید و اطمینان حاصل کنید زمان و دما به دست امده است. در غیر این صورت، عملیات عقیم سازی باید مجدد تکرار شود.
      • کیسه های زباله باید مطابق دستورالعمل های بهداشتی حمل و دفع گردد
      • گرد آوری شده در تیم فنی دندامین